משפחת הלוי - לוין

שורה עליונה מימין: דב, יענקל״ה, בלה, שרה (אשתו של אריה), איזיק, יפה, זלמן. שורה תחתונה מימין: אב המשפחה – יצחק, אם המשפחה – אסתר מלכה, שלמה- סיומיק (הנכד הראשון, בנם של אריה ושרה), אריה, צבי 

החלום

חלום או ״מבצע״ חכם של אם המשפחה הציל את המשפחה: אסתר מלכה, הייתה ידועה בחלומותיה, בחוש שישי באינטואיציה והיכולות הלא מודעים לחזות את העתיד. בתחילת פברואר 1934, ביום שבת בבוקר, אסתר מלכה התעוררה מחלום בלהות, בו הופיע, סבה*, אריה (לייב), עם זקן לבן ארוך. במחווה סמכותי ובקול מצווה, הוא אמר לה, אסתר מלכה, האדמה כאן הולכת לרעוש, להיחרב ולהישרף. מכרו את כל הרכוש, קחי את הילדים, את איציק (בעלה) ותעלו לארץ ישראל. הוא הודיע לה שהסכנה ללונינייץ בפתח ומתדפקת על הדלת. כל העיירה תישרף עד היסוד ותושמד; כל היהודים ייהרגו.

היא העירה את בעלה, יצחק (איציק), וסיפרה לו את החלום. תגובתו הייתה … "הנה שוב, עוד אחד מחלומותיך".

אסתר מלכה לא ויתרה. מסע שכנוע עם תמרונים דיפלומטים, הניבו פירות. בתחילת אוקטובר 1934 המשפחה חיסלה את כל נכסיה, שילמה את חובותיהם ותשעה בני משפחה עזבו את לונינייץ, דרך רכבת ללבוב (לבוב) אוקראינה. רק אריה, הילד הבכור, שהיה בן 18 (קרוב לגיל גיוס), נשאר מאחור. לאחר עשרה חודשים הוא הצליח לקבל ויזה ולהתאחד עם המשפחה בארץ ישראל (לפי הסיפורים, אסתר מלכה קמה יום אחד בבוקר והודיעה לבאי ביתה שהיום יגיע אריה! וקח היה).

מלביב המשיכה משפחת לוין לנמל קונסטנצה, בחוף המערבי של הים השחור. הם עלו על הספינה אס אס פולוניה והחלו את מסעם דרך איסטנבול ופיראוס, והגיעו לנמל יפו ב- 25 בנובמבר 1934. ראו את תמונת הדרכון הקולקטיבית של המשפחה**.

בסוף יוני 1941 נכבשה לונינייץ על ידי צבאו של היטלר. כנופיות המרצחים הגרמניים החלו מיד לחסל את הקהילה היהודית. בשני גלים המוניים הם השמידו את כל האוכלוסייה היהודית. השלב הראשון, אוגוסט 1941, הם הרגו כמעט את כל הגברים מגיל 14 ומעלה. הנשים, הילדים וכמה גברים נשלחו לגטו. בשלב החיסול השני, ספטמבר 1942, הם הרסו את הגטו ואת שארית היהודים. יותר מ -50 בני משפחת לוין נספו.

*לפי זכרונות צבי לוין: אסתר מלכה ראתה בחלום את סבתה, זלאטה. לפי זכרונות דב לוין , בחלום התגלה לאסתר מלכה, סבה אריה (לייב). 

** תמונת הפספורט בפספורט העליה, שונה מתמונת הפספורט השניה. 

משפחת הלוי, לוין

משפחת הלוי, לוין התיישבה לאורך נהר פריפיאט באזור דרום בלארוס, בשטח של ביצות ויערות עבותים. ה״לוין״ הראשון, הידוע לנו, היה משה יעקב הלוי (התמונה משמאל, היא של בנו, שלמה). משה יעקב הלוי, נולד ב-1835 בעיירה נידחת בשם קוז׳נהורודוק, באזור פינסק, פולסיה. שפלת פולסיה, עברה במשך השנים משלטון לשלטון. בין המאות ה-16 ל-18 היה תחת שלטון פולין; אחרי חלוקות פולין בסוף המאה ה-18 ועד 1920, שלטה רוסיה באזור. אחרי 1920 היתה פולסיה בתחום פולין העצמאית.

במאה ה-19 היו בקוז'נהורודוק כ-200 משפחות יהודיות שחיו בשכנות טובה עם האוכלוסייה ולקחו חלק בשלטון המקומי.

ב-1888 נבנה, בלונינייץ (אז עדיין כפר, במרחק 14.5 ק״מ מערבית לקוז׳נהורודוק) צומת רכבות שהוביל לוארשה, לרובנה, לוילנה ולהומל. בסוף המאה ה-19 הוענק ללונינייץ מעמד של עיר. באותו הזמן עברו חלק מיהודי קוז׳נהורודוק ללונינייץ, כולל מספר נפשות ממשפחת לוין.   

הירהורים וזכרונות על אסתר מלכה מאת בנה, דב לוין

מתוך יומני דב לוין

גסטורנומיה בבית משפחת לוין בלונינייץ

החלום, העליה וההתאקלמות בארץ ישראל 1934-1936

מעגל משפחת לוין בארה״ב 1941