דגמי נייר

הרכבת דגמי נייר היה תחביב מוכר שהתעצם עם פירסומם בבטאון חיל האויר

״את בטאון חיל האויר אני מכיר מאז שאני ילד״, אמר מפקד חיל האויר, האלוף עידן נחושתן, ב-3 בספטמבר 2011, בראיון לוואלה, לכבוד בטאון ה-200. ״הייתי מנוי על הבטאון, הרכבתי דגמי מטוסים מנייר ומפלסטיק ואהבתי מאד לקרוא בו ולהסתכל בתמונות של המטוסים. אפשר לומר שיש לבטאון השפעה גדולה על ההצטרפות שלי לגדנ״ע אויר ולבסוף, כמובן, הגיוס לקורס טיס. במשך כל השנים נשאר הבטאון מקור מידע וגאווה של החיל״.

דגם הנייר הראשון, ״מיסטר 4״, התפרסם בבטאון העשור, אפריל-מאי 1958

למטה ההוראות כיצד תבנה לך דגם ניר של ״מיסטר 4״, כפי שהופיעו בבטאון 

על מנת לעודד סקרנות למקצועות התעופה, פומי החליט באפריל-מאי 1958, בפרוס עשור למדינת ישראל ולהוצאת הבטאון, להוסיף דגמי מטוסים לגיליונות הבטאון. בניית דגמי-מטוסים הפכה בשנות החמישים לחובבות מקובלת ביותר בעולם כולו והוא רצה לחשוף את קוראי הבטאון לתחביב זה. הוא גם רצה ליצור ביקוש לבטאון חיל האויר, שהיה אחד מכלי התקשורת הטובים…לטיס. כאיש פרסום, פומי היה אמן ביצירת תשומת לב רחבה, ובניית התרגשות וציפיות, באמצעות סקרנות צרכנית. הוא שאף להחזיק את הקורא ב״מתח״.  עשרות אלפי ישראלים הסתקרנו איזה כלי טיס יצורף לגיליון הבא.

אמנות הרכבת דגמי-מטוסים

הוא...נזכר

בכתבה ״מלחמות של נייר״ (בטאון חיל האויר, גליון 117, אוקטובר 1997), אומר שמואל ורדי, ״התחלתי לבנות בשנות ה-60, כמו רוב הנערים בדור ההוא, בעיקר דגמים שפורסמו במסגרת בטאון חיל האויר״. ורדי, היה עד לאחרונה איש קבע במערך הנ״מ של חיל האויר. "כל גיליון של הבטאון שצורף אליו דגם, היה עבורנו חגיגה. אני זוכר איך כילד, עוד לפני שהתחלתי לבנות בעצמי, הייתי נצמד אל חלון הראווה של אחת החנויות בירושלים, מרותק לדגם נייר בנוי של מטוס הנוסעים 'בריטניה' שהוצג בו. למעשה, הבנייה שלנו כיום היא גלגול מתקדם של אותה אהבת ילדות. אז היו בונים את הדגם בדיוק כפי שהופיע בבטאון, גוזרים את הרצועות שמהן מורכב הגוף, מעגלים אותן ומלפפים סביב דיסקיות שנותנות לגוף את הנפח. פורסמו אפילו דגמים", הוא מתחלחל, "שבהוראות שלהם נכתב להתקין את הגלגל על גפרור״.

גם הוא...נזכר

"הכל התחיל עם דגמי המטוסים מנייר שצורפו לגליונות של 'בטאון חיל-האוויר'", נזכר רענן וייס. "באותה תקופה הייתי תלמיד בחטיבת-הביניים והבנייה מאוד קסמה לי. התחלתי אפילו לתכנן דגמי מטוסים בעצמי. כשהייתי צריך לבחור תיכון, בחרתי ב'טכני' של חיל-האוויר בחיפה, בגלל האהבה שלי למטוסים. מאוחר יותר עברתי לבנות מטוסים מפלסטיק. הייתי קונה דגם, בונה אותו תוך שעה ורץ לקנות עוד אחד. בהדרגה למדתי כיצד להדביק את הדגמים ולצבוע אותם. בדיוק לפני שהתגייסתי לצבא כתבתי מכתב לאביהו בן-נון, מפקד חיל-האוויר דאז, והצעתי לתת לו במתנה דגם של מטוס F-16 שבניתי", ממשיך וייס. "הופתעתי כשקיבלתי הזמנה לבוא ללשכת מפקד חיל-האוויר. לא ידעתי אז שזו רק ההתחלה. הוא שאל אותי אם אוכל להכין גם דגם של יסעור. מאז, תמיד כאשר היה נדרש דגם או כאשר צריך היה לתקן דגמים קודמים פנו אלי. לעיתים היו ממש מזניקים אותי מהבסיס שלי כדי לטפל בדגם", מספר וייס.
כיום, רענן וייס הוא בן 30, גרפיקאי במקצועו. הוא נשוי לניבה, גם היא גרפיקאית ואב לרותם בת השנה. יחסיו ההדוקים עם חיל-האוויר זיכו אותו בסוף שירותו בטיסה במטוס כפיר – טיסה שהוא לא ישכח לעולם, על רקע ההרים המושלגים של חורף 1992.

Image Sources: ארכיון משה ״פומי״ הדר