שתי-מילים בנות עשר אותיות הפכו לנכס צאן ברזל של חיל האויר
הסיסמה ה"טובים לטיס" בת 50
מאת משה ״פומי״ הדר
פברואר 24, 2010
ביום ההולדת מרימים לאויר, על כסא, את בעל השמחה, כמספר ימי ההולדת שלו. השנה יצטרכו להרים לאויר, לגובה 40,000 רגל, את הסיסמה ״הטובים לטיס״, שנולדה לפני 50 שנה.
החיידק התעופתי נכנס בי בשנת 1947, כשנה לפני הקמת המדינה. באותה תקופה עבדתי במועצה הכללית לתעופה ברחוב מונטיפיורי 9 בתל–אביב. המועצה לתעופה שהייתה כיסוי למחתרת כוחות–האויר של "ההגנה", "השתרעה" על פני שני–חדרים בלבד. המחסור בתקציב היה חמור מאוד וההתלבטויות הכספיות לא פסקו לרגע.
נכנסתי למשרדו של יהושע אייזיק, שעמד בראש המועצה ואמרתי לו ולאנשיו בחדר, בשלווה סטואית, כי אני מוכן לגשת לדוד בן–גוריון ולבקש את סיועו בקבלת תקציב מתאים שיוכל לסייע לפעולות המועצה לתעופה. בתחילה חשבו כל הנוכחים בחדר כי אני מהתל בהם ומתבדח, אולם, כאשר עמדתי על שלי והמשכתי להפציר בהם שיאפשרו לי לגשת לבן–גוריון, הם היו משוכנעים לחלוטין כי יש להם עסק עם אחד שנפל על הפנים.
לא ויתרתי. החלטתי להוכיח לנוכחים בחדר כי דברי נכונים ואין לי בעייה להגיע לבן–גוריון. הסברתי להם כי אני מתגורר בשדרות קק"ל בתל–אביב, באחד הבתים הסמוכים לביתו של בן–גוריון וישנם יחסי–ידידות בין משפחותינו, במיוחד עם פולה בן–גוריון.
כהוכחה נוספת למפקפקים בחדר, סיפרתי להם כי בהיותי ילד, שלחה אותי פולה בן–גוריון לקיוסק הסמוך להביא בקבוקי–סודה לבן–גוריון. הקיוסקאי התבונן בי בכעס ואמר:"תשמע מויש'לה, תחזור לפולה ותגיד לה, כי כל זמן שבן–גוריון לא יחזיר את בקבוקי–הסודה הריקים הוא לא יקבל חדשים".
מצוייד בהסכמתם הנלהבת של חברי המועצה הכללית לתעופה, ניגשתי לביתו של דוד בן–גוריון ואמרתי לפולה: "אני צריך לדבר כמה דקות עם בן–גוריון". פולה, השכנה הטובה והידידותית, לא היססה, הנידה ראשה בחיוב ואמרה:"בסדר אבל לא להרבה זמן".
עליתי לחדר עבודתו של בן–גוריון בקומה השנייה והסברתי לבן–גוריון בכמה משפטים קצרים את נחיצות הכסף למועצה הכללית לתעופה. הוא התבונן בי בהבנה ובחצי–חיוך, כשתשובתו השלילית אפילו לא עלתה על שפתיו ותחת זאת הוא ניסה לשלוח את ידו לעבר כיסו להדגים בפני כי אכן הכיס ריק. חזרתי למועצה מאוכזב.
בנובמבר 1947 הפכה המועצה הכללית לתעופה ל"שרות–אויר", כשלרשותו 12 מטוסים בלבד. לאחר חדשים אחדים בסוף מרץ 1948 החל לקום חיל האויר הישראלי כשברשותו כבר 25 מטוסים קלים, כמחציתם מסוג "אוסטר", אלה ה"הפרימוסים" המפורסמים שנרכשו מידי הבריטים בארץ ואשר שופצו והוכשרו מחדש למשימות באותה תקופה.
ההכרה התעופתית וחשיבות הכוח האוירי הלוחם, טרם עמדו בראש מעייניו של הציבור בארץ.
יום אחד בלבד לאחר שדוד בן–גוריון הכריז על הקמת המדינה, בשבת בבוקר ה-15 במאי 1948, תקפו מטוסי "ספיטפייר" מצריים את שדה דב בתל–אביב. התקיפות נערכו בכמה גיחות שהתחילו בשעות המוקדמות של שבת וגרמו נזקים קשים לשדה כאשר חמישה לוחמים נהרגו. ילדי בתי–הספר נשלחו לשדה–דב למלא שקי–חול לביצור עמדות ההגנה האנטי–אווירית, שהייתה קלושה למדי. אפילו מטוס קרב אחד לא היה לנו על מנת לעצור את המיתקפה האוירית המצרית. לוחם מתוסכל אף ירה באקדחו ב"ספיטים" שצללו לעבר השדה באין מפריע.
מיד לאחר התקיפה, חבש דוד בן–גוריון קסדה ונלקח על ידי מאבטחיו בג'יפ צבאי לשדה–דב המותקף. לאחר מה שראה שם, ירד לו כנראה האסימון–האוירי. הקמת חיל אויר גדול וחזק עמד מאז בראש מעייניו והזרעים של כוח–אוירי מעולה החלו לנבוט במוחו. הוא ידע כי באותה תקופה הנוהרים לטיס היו מתי–מספר וחיל אויר יעיל ומרתיע, יוכל לקום אך ורק אם רבים מהמשובחים בנוער יצטרפו לצוותי–האויר ויהיו אבן–שואבת לצוותים נוספים באויר ועל הקרקע. הוא ידע גם כי באותה תקופה, בראשית הקמת המדינה, התודעה התעופתית בקרב הציבור הייתה ירודה מאוד ונדרשו אז סממני–הסברה רבים, על מנת להחדיר בקרב שכבות העם את חשיבותו הגדולה של חיל אויר חזק ונועז, שיהא עמוד האש הטס לפני המחנה של צה"ל. סממנים נוספים בהתהוותה של ההכרה על נחיצותו של כוח–אוירי יעיל וחזק הוסיפו להצטבר בדבריו של דוד בן–גוריון בפתיחת אחד משדות התעופה של החיל בשנת 1948 (דבריו פורסמו בעמודו הראשון של בטאון חיל האויר מס. 1 שהופיע בספטמבר 1948).
"יעוד האדם אינו שלטון איש על רעהו, אלא שלטון על הטבע. אתם האויראים נותנים את האפשרות של נצחונות האדם על הטבע. לא רק במלחמה, אלא גם בימי שלום, ברוכה תהיה עבודתכם. ברוכים תהיו על האפשרות שנתתם להתעלות הגאון היהודי לטובת האנושות". במילים אחרות, בן גוריון בעצם אמר, כי האויראים חייבים להיות הטובים ביותר– הטובים לטיס– כי אנשים כמותם נותנים את האפשרות של נצחונות האדם על הטבע.
האלוף דן טולקובסקי מפקד חיל האויר ב"במבצע קדש", נלחם על מעמדו של חיל האויר בקרב חילות צה"ל. בתום "מבצע קדש", עת טס ב"דקוטה" לסיור בסיני בלוויית הרמטכ"ל משה דיין, שאמר לו נחרצות: "דן, אלה המסקנות והלקחים שלי מהמלחמה וזה יהיה מעתה סדר העדיפויות בצה"ל: ראשית חיל האויר. אחר כך שריון ואחר–כך צנחנים". ניצני "הטובים לטיס" החלו מכאן לקרום עור, גידים, כנפיים ותעוזה.
סיסמת "הטובים לטיס" נולדה לפני 50 שנה, ב-1960 בתל–השומר, בכניסה לבית–הדפוס הצבאי, בו נדפס בטאון החיל, שאני הייתי עורכו הראשון. היה זה באחד מימי הקיץ הלוהטים, כאשר המתנתי מחוץ לבית–הדפוס להסעה שתחזירני למערכת במפקדת החיל.
ואז זה קרה.
חשתי כי המוזה פולשת אט אט למוחי, מתרוצצת בין התאים האפורים, וכך החלה להתרקם לה הסיסמה. צירי–הלידה בראשי נמשכו זמן קצר, ללא מכאובים או זריקת אפידורל. בזמן שהגיתי את הרעיון לסיסמה, רציתי לחבוש קסדת–פלדה, בכדי שהמוזה לא תוכל לברוח לה מהראש. לפתע, הסיסמה "הטובים לטיס" הבהיקה במוחי , הבריקה, נולדה ויצאה לאויר העולם, עוד בטרם הגיעה ההסעה.
חזרתי למפקדת חיל האויר והצגתי שם את הסיסמה שהתקבלה בהתלהבות בלתי–רגילה וזו קיבלה מיד ציון 10, בדיוק כמספר האותיות המרכיבות את הסיסמה.
מפקד חיל האויר האלוף עזר וייצמן התלהב מיד מהסיסמה, אימץ אותה מיידית והוסיף :"לא איכפת לי שימתחו עליה ביקורת מהיום עד מחר. אנשים לא זוכרים את התקופה בה חבר'ה לא רצו להתגייס, והייתי צריך לכתת רגלי מבית–ספר לבית–ספר, ממושב למושב. חלק מגדולי חיל האויר זוכרים איך הייתי צריך לשכנע את המסגרות בהן הם חיו להשאר בחיל. אנשים חשבו שהשלום הנכסף כבר בא ועכשיו צריך להקים בית וללמוד".
התלהבותו של עזר וייצמן הגיעה לממדים כאלה, שהסיסמה קיבלה על ידו גירסה מורחבת – "הטובים לטיס והטובות לטייסים". התוספת לסיסמה "הטובות לטייסים" עוררה את זעמן וחמתן של הפמיניסטיות, שראו בה סיסמה סקסיסטית פוגענית. הסיסמה המורחבת והחייכנית הזאת עוררה כאמור מבוכה בקרב בנות המין היפה שנפגעו עד עמקי–לבן וראו בסיסמה המורחבת תופעה משפילה ודרשו בכל אמצעי–התקשורת לשנות את הסיסמה ל"הטובים לטיס והטובות לטיס" וזאת בהתאם לכשירותן והתאמתן של הנשים.
פיצוחים רבים נאכלו בלילות–שבת בבתים רבים בישראל, בעת שנושא "הטובים לטיס והטובות לטייסים" עמד על הפרק, גרם להתקוטטיות מילוליות רבות, ולכעסים שלא דעכו במהרה.
בויכוח לוהט על טיבה של הסיסמה שהיה לי עם קצין בכיר בחיל–הים, התכעס הקצין ואמר בזעף: "אתה באמת חושב שרק הטייסים טובים?" הוא התכעס שבעתיים, כשהשבתי לו בלוויית קריצה חייכנית, כי ברגע זה חיברתי גם סיסמה לחיל הים.
"בוא נשמע"! הוא מיהר להגיב בסקרנות.
צעדתי צעד לאחור בכדי שלא יפגע בי ואמרתי לו: "הטובעים לטיס!"
לאחר חשיפתה הראשונית של הסיסמה "הטובים לטיס", היא הייתה לטרף בפיהם של אנשי אקדמיה שטענו כי שתי מילים עוצמתיות אלה, מעודדות מיליטריזם, אבל ככל שחלף הזמן, החלה הסיסמה להוכיח את חיוניותה בקביעת דימויו של חיל האויר. צעירים רבים החלו נוהרים לבית ספר לטיסה, נהירה שלא הייתה קיימת לפני כן. ככל שנזרקו לאויר יותר כובעי-טייסים חדשים בסיומי קורסי-הטיס, כך הלך ופחת הקיטרוג על הסיסמה, שהפכה בסופו של דבר לנכס צאן ברזל בציבור, שהטמיע את הסיסמה בקרבו והכיר בעוצמתה ובחיוניותה לחיל האויר, בגיוס צוותי-אויר וקרקע ובהחדרת התודעה-האוירית בין הצעירים.
בשנת 1961, כשנה לאחר שהגיתי את סיסמת "הטובים לטיס", התעורר ויכוח נוקב בין המשורר והמחזאי נתן אלתרמן ז"ל לבין פרופסור נתן רוטנשטרייך ז"ל, רקטור האוניברסיטה העברית, שניסה לערער על הלגיטימיות של הסיסמה "הטובים לטיס". רוטנשטרייך טען שהצבא והשרות הצבאי הם "מכשירים" חשובים לקיומה של המדינה – אך אין לראות בהם ערך מן הערכים המוסריים החייבים להנחות חיי עם.
בתגובה פירסם נתן אלתרמן מאמר בעיתון "דבר" (17.3.1961), שבו ביקר בחריפות את טיעוניו של רוטנשטרייך, כשהוא מאשרר למעשה את תקפותה של הסיסמה. במאמרו כותב אלתרמן בין היתר:"ניתן לשער כי מנסחיה של סיסמה זו היו יכולים בהחלט לגרוס במקום "הטובים לטיס" גם "המעולים לטיס", או ה"אמיצים לטייס" וכיוצא בזה, שכן את התיבה "טובים" קבע במידה רבה הקשר הצלילי שבינה לבין התיבה "טיס" כדרך סיסמות המסתייעות באמצעי חרוז על מנת לעשותן נוחות יותר להיקלט".
"אין ספק ש'הטובים לטיס' היא אחת הסיסמאות הטובות שנטבעו בעברית", קובע הפרסומאי משה תאומים ומוסיף: "היא קליטה, אינפורמטיבית ויוצרת קונוטציה חיובית. היא מעידה על הצטיינות ומשתמע ממנה שאם הטובים לטיס-אז מי שטס הוא טוב. אני לא מכיר אף סיסמה אחרת שאומרת דבר כזה על אנשים. קמפיין נבחן בתוקף הצלחתו בזמן נתון. הקמפיין הזה מבריק כבר שנים ארוכות".
בשנת החמישים להיווסדו של חיל האויר, בחרה ועדה בת 14 חברים, היסטוריונים, קצינים בכירים במילואים ופרשנים צבאיים, את עשרת האירועים שעיצבו את דמותו של חיל האויר. במקום החמישי מתוך העשרה קבעה הועדה את הסיסמה "הטובים לטיס" וניסחה לגביה את הדברים הבאים: "ב-1960 נולדה הסיסמה המפורסמת והמזוהה ביותר עם חיל האויר, שנועדה להגביר את ההתנדבות לקורס-טיס. זכות היוצרים על הסיסמה שייכת למשה (פומי) הדר שערך במשך שנים רבות את בטאון חיל האויר. הסיסמה ה"טובים לטיס" הפכה עם השנים למושג נרדף לחיל האויר וסייעה לקבע את דימויו בציבור, כמקור לאיכות ומצויינות".
האלוף איתן בן-אליהו מפקד חיל האויר לשעבר, נשאל בראיון ליום חיל האויר החמישים, האם הסיסמה "הטובים לטיס" עדיין רלוונטית.
"בהחלט כן", הוא השיב "יש מקום לאנשים איכותיים גם במקומות אחרים, אבל זה לא מפחית מהצורך, שאלה המשרתים בחיל האויר, יהיו מהאיכות הטובה ביותר ויזכו להערכה מתאימה. אני מאמין שלסיסמה יש כוח משיכה ביחוד לצעירים. אנשים אוהבים להשתייך לקבוצה נבחרת. מהתגובות שאני מקבל ממיפגשים עם מתגייסים ואזרחים, הסיסמה הזאת עדיין תקפה".
בתקופת הכוננות למלחמת ששת הימים, שיגר המשורר עמוס אטינגר, טלפונית, לגליון הכוננות של בטאון חיל האויר את שירו "אל הסילונים", בו היטיב לתאר את הטובים לטיס, הממתינים להמראה וכתב בשירו בין היתר:
"במבט ראשוני קצת קשה להבין
במבט ראשוני הן כלל לא תאמין
שאותם היושבים כאן עכשיו לצידי
חלומם האחד הוא צלצול מידי.
ברגע הזה בין בדיחה לבדיחה
בין תאור זכרונות רוויי אנחה
כל ליבם הוא להיות בשמים עכשיו
ולשבת למיג על חודו של זנב".
בנאום הר הצופים של יצחק רבין ז"ל, לאחר ניצחון צה"ל במלחמת ששת הימים הוא התייחס לסיסמה "הטובים לטיס" באומרו:
"תמיד תבענו את הטובים ביותר לשורותיו של צה"ל כשאמרנו – הטובים לטיס. וזה ביטוי שהפך למושג. לא התכוונו רק לבחינה הטכנית ולכשרון הכפיים. התכוונו לכך, שעל מנת שיהיו טייסינו מסוגלים להביס את כל חילות האוייב של ארבע מדינות תוך שעות ספורות, חייבים הם להיות בעלי ערכים של טוב מוסרי, ערכים של טוב אנושי".
הסיסמה "הטובים לטיס" הפכה כבר למושג המשונן כמעט בכל בית בישראל. הסיסמה הפכה לחלק אינטגרלי מהשיח היומיומי והפכה למטבע לשוני. סיסמאות חדשות המבוססות על הסיסמה "הטובים לטיס" החלו להופיע בשוק הפירסום כפטריות לאחר הגשם. מהסיסמה נלקחה המילה "הטובים" וכך נוצרה תחושה כי בכל שטח משטחי-חיינו אין פחות מטובים.
קופירייטר של סיגריות סילון פרסם את הסיסמה "הטובים לטיס והטובות לעישון". צצו גם סיסמאות כמו "הטובים אוכלים בננות" ו"הטובים מפקידים כספים בבנק…"
לאחר הצלחתה של הסיסמה ה"טובים לטיס" יצאו גם יחידות התנדבותיות אחרות בצה"ל בסיסמאות כמו:"אחרי לצנחנים", "מקומך עימנו" – לקורס חובלים. הזמר דני סנדרסון יצר סידרת שירים תחת הכותרת "הטובים לטיס" וסיסמה זו כבשה גם את ליבה של נעמי שמר שכתבה בשירה "על כנפי הכסף", "…על כנפי הכסף רכובים / אבירי הרוח בעבים / העזים והטובים / כבני רשף יגביהו עוף…"
למען החדרת הסיסמה "הטובים לטיס", בציבור, הפיק חיל האויר את מספר הסרטים הגדול ביותר בין חילות צה"ל. בין הסרטים היו:"הדרך לשחקים";"הנעלם הגדול"; "הגובה 40,000" ; "בקצב המחר" ; "שלש שעות ביוני" (סרט באורך מלא על מלחמת ששת הימים באויר);"פקודת משימה 20" ; "המטס הגדול"; ו"כנפיים".
הסרטים "הגובה 40,000" ו"בקצב המחר" זכו בשנות ה-60 בפרסים ראשונים, פרסי כנף הזהב בפסטיבלים בצרפת לסרטי תעופה וחלל.
בפסטיבל לסרטי תעופה וחלל בדוביל, צרפת, בשנת 1963 פגשתי את הקוסמונאוט הרוסי יורי גאגארין. הוא היה האדם הראשון בהיסטוריה ששהה בחלל והראשון שחג סביב כדור הארץ והפך לגבור בארצו ובעולם כולו. בפגישה עמו שאלתי אותו האם אפשר לחיות בחלל הוא חייך והשיב: "כן, בהחלט אפשר, אבל אפשר גם למות". כעבור שנים אחדות נהרג יורי גאגארין בתאונת-מטוס.
שתי-מילים בלבד, "הטובים לטיס", גררו אחריהן במשך שנים רבות אין ספור של מילים, ויכוחים, הצהרות, ומחלוקות-מילוליות. שתי מילים אלה חדרו ללבו של הציבור בארץ, התפשטו בשטף רב ומילאו את יעודן כאשר גרמו להחדרת ההכרה התעופתית בעם ולנהירת טובי הנוער למלא את שורות צוותי-האויר והקרקע של החיל.
שתי מילים אלה מככבות כבר 50 שנה ועדיין לא נס ליחן, בהפכן למטבע לשוני בפי כל. שתי-מילים אלה גורמות לנו להרים עינינו לשמים בבטחון ובהוקרה לטובים השומרים על חרותנו והמקדישים את חייהם להגנת קיומנו ורווחתנו.
פרסומת לסיגריות ״סילון״ יוני 1960
בגליון החגיגי ליום העצמאות, אפריל 2010, בטאון חיל האויר פרסם חלקים מהכתבה הנ״ל
לחץ על שער הבטאון לעבור לכתבה ״מאחורי המילים״.
הטובות לטייסים – להקת חיל האויר מילים: דידי מנוסי לחן: צבי בורודובסקי
זכות היוצרים של הסיסמא ״הטובים לטיס״
במשך שנים, היו רבים שטעו, וייחסו את ״זכות היוצרים״ של הסיסמא, ״הטובים לטיס״, לעזר ויצמן, מפקד חיל האויר בעבר. אפילו עזר ויצמן, בכתבות ומאמרים שונים, לקח את הקרדיט לעצמו. פומי מעולם, לא תיקן את השוגים. הוא לא חיפש לעצמו את ההוקרה כהוגה הסיסמא, ״הטובים לטיס״. הוא תמיד אמר, ״מי שצריך לדעת יודע!״ (ב-2010 הוא התבקש, על ידי מערכת הבטאון לכתב מאמר על 50 שנות ״הטובים לטיס״). למרות שלפומי, הנושא לא היה חשוב, זה הטריד את בתו, אתי, שהחליטה לתקן את המעוות ולהסב את תשומת ליבם של כתבים, עורכי-עיתון, מולי״ם ואפילו עזר ויצמן לעובדות ההיסטוריות.
באחת הכתבות שאתי קראה, בעתון ״חדשות״ בפברואר 1992, תחת הכותרת ״עזר ויצמן הולך הביתה״ מאת אתי חסיד, עזר ויצמן טען שהטביע את הסיסמא, ״הטובים לטיס״.
ב- 29 בפברואר 1992, אתי הדר, שיגרה מכתב לעורך העיתון ״חדשות״ בתל-אביב, עם העתק לעזר וייצמן. (ראה מכתב)
ביוני 1992, היא קבלה תשובה מעזר. (ראה מכתב תשובה, שאפילו בו, עזר אינו מדייק ומוסיף אינפורמציה שלא היתה ולא נבראה)
אנו מכריזים בזאת
פרויקט מיוחד לרגל יום העצמאות השישים ושמונה למדינת ישראל (2016)
הצצה למוח היוצר
כתב היד האורגינלי של פומי, פברואר 2009, הסיסמה ״הטובים לטיס״ בת 50
Image Sources: ארכיון משה ״פומי״ הדר