שכונת הצריפים מכבי
תולדות שכונת מכבי
שנת 1925, קבוצה של מהגרים יהודים קנתה ויצרה אגודה שיתופית על שטח של תשע וחצי דונם ביפו, תל אביב, בפינת הרחובות אליפט והרבי מברכך של היום (בשכנות ל"שדה הדקלים ", מגרש הכדורגל של מכבי ושימש במשותף את אגודת הפועל תל אביב). העולים העניים התגוררו בצריפים קטנים וצנועים, עשויים עץ עם גגות פח. מרבית הבקתות היו כה קטנות וחלקו מטבח וחדר אמבטיה בשיתוף עם צריפים סמוכים. הם קראו למקום: שכונת הצריפים מכבי.
בשנת 1936 חיפשה משפחת לוין מקום לשכן את כל עשרת בני המשפחה. הם קנו צריף בשכונת מכבי ובמהלך השנים הבאות קנו צריף נוסף. הם הפכו לחלק מקהילה מאוחדת ופעילה. בביתם היה סליק נשק מתחת למרצפות, עוד סליק מאחורי הדיקט של קירות הצריף וסליק נוסף בקירות המטבח. מסופר, שבאחד החיפושים בצריף, אם המשפחה, אסתר מלכה, המיליטנטית, עמדה על רצפת העץ מעל פתח הסליק ולא זזה מהמקום עד שהבריטים יצאו מהשכונה. בקצה האחד של השכונה ניצב בניין בן שתי קומות, ש״שימש״ כמגדל תצפית עבור משטרת הממשל המנדטורי הבריטי. מטרת "המגדל" הייתה להגן על השכונה היהודית והאזור מפני פורעים ערבים. הבריטיים, עצמו עין ולא שמרו על האינטרס היהודי.
למעלה, בלה בשכונת מכבי 1946
צריף משפחת לוין, 1936. מימין, האם – אסתר מלכה, בלה, האב – יצחק והאח – צבי
אסתר מלכה ויצחק לוין עם נכדם הראשון, שלמה, בחצר הצריף, בשכונת מכבי, 1945
משפחת לוין בצריף, 1945. מימין: צבי, זלמן, אייזיק, יפה, אריה ואשתו שרה, אם המשפחה – אסתר מלכה, בלה, אב המשפחה – יצחק, יענקלה ואורחים מלונינייץ
צבי לוין (מימין) עם אחיו, זלמן
שכונת מכבי, 1975
Online courses
Nunc nec massa nec est interdum suscipit. Donec vel orci quis dolor
בלה (מימין) עם אחיה הבכור, אריה ואחותה, יפה
בלה לפני דלת הכניסה לצריף בשכונת מכבי
בלה לפני הצריף בשכונת מכבי
שכונת מכבי, 1975
Workshops
Nunc nec massa nec est interdum suscipit. Donec vel orci quis dolor
משחק כדורגל במגרש הדקלים, 1935
יפה, במגרש הדגלים (מגרש הפועל)
בלה, במגרש הדקלים (האחיות לבית לוין, ישנו במיטה אחת, וגם התחלקו בבגדים)
שכונת מכבי, 1975
consultation
Nunc nec massa nec est interdum suscipit. Donec vel orci quis dolor
פעולות אייבה בשכונת מכבי והסביבה 1938-1948
יענקל׳ה (יעקב לוין) מציל את שכונת מכבי
ערבי יפו ידעו שכל הגברים בשכונה יוצאים מידי יום ביומו לעבודה ולעיסוקים שונים. בשעות הצהרים של קיץ חם ולח, בשנת 1947, אספסוף ערבי התחיל להתקדם לתוך שכונת מכבי.
אף אחד לא עמד בדרכם. באותו הזמן, יענקל'ה (יעקב) בן ה-20, היה בצריף ואחז בידית העץ של מגהץ פחמים לוהט (ראה תמונה משמאל), כשהוא שוקד על גיהוץ מעילי הרחצה, שאביו, יצחק, תפר.
בגלל החום, הגחלים הלוהטים ועבודת הגיהוץ, יענקל׳ה לבש רק גופיה ותחתונים. בשומעו את ההמולה והצעקות, בלי הרבה מחשבה והיסוסים, עם הצגת תושיה עילאית, יענקל’ה, פתח את סליק הנשק שהיה מוחבא בצריף המשפחה. הוא לקח מספר רימוני הלם ורץ לעבר האספסוף . הוא השליח את הרימונים ועצר את ״הפלישה״ והנסיון לטבוח ולרצוח את כל אנשי השכונה. האספסוף הערבי נמלט.
לפי דיווחי הערבים הנמלטים, המשטרה הבריטית, נכנסה לשכונה וחיפשה את אותו בחור, שהשליח את רימוני ההלם. הם חיפשו בחור שלבש גופיה ותחתונים.
יענקל'ה, כמובן כבר חזר לצריף, התלבש והסתובב בשכונה, כאחד מהחבר׳ה.
יענקל׳ה לוין
יצחק לוין, מגהץ הגחלים
יצחק לוין, מספרי החייט, 1934-1962
התכתבות בעניין שטר משכנתא לשכונת הצריפים מכבי אגודה שיתופית, 31 אוק 1942. שמו של יצחק לוין, על שטרי המשכנתא.
המסמך באדיבות ארכיון המדינה. קובץ פי.די.אף. ואפשר להגדילו בהתאם.
Nunc nec massa nec est interdum suscipit. Donec vel orci quis dolor